vrijdag 18 juli 2008

Ouderen zijn uiteindelijk maar de helft duurder!

Het RIVM stelt dit in 'Kosten van ziekten in Nederland; zorg voor Euro's -8. Nu is dit natuurlijk niet het enige dat er gesteld wordt in het rapport waarin de totale Nederlandse zorgkosten van 2005 zijn verzameld en geanalyseerd. Over het geheel genomen zijn de zorgkosten in de periode van 2003 tot 2005 minder hard gestegen dan in de periode 1999-2003. Flink minder zelfs: 3,9% over 2003-2005 tegenover 9,7% in de periode daarvoor.

In 2005 kon vadertje staat voor de gemiddelde Nederlander zo'n 4.200 euro per jaar ophoesten, waarbij vooral zuigelingen- en jeugdzorg (zoals ik eerder blogde) sterke stijgingen in de kosten laten zien. De ouderenzorg is per persoon het duurst (stijgt met de leeftijd); voor de 95+ groep geldt een gemiddelde kostenpost van bijna 50.000 euro per persoon per jaar. Het minste werd er uitgegeven aan de groep van 5 - 25 jaar.

Van de 68,5 miljard euro die in 2005 is besteed aan de gezondheidszorg zijn psychische stoornissen goed voor 14,2 miljard en is er 5,5 miljard euro aan de zorg voor hart- en vaatziekten uitgeven. De verstandelijke handicaps (5,4 miljard euro) en dementie (3,2 miljard euro) waren de duurste aandoeningen. De duurste sectoren waren de ziekenhuiszorg (17,7 miljard euro) en de ouderenzorg die in 2005 12,7 miljard euro kostte.
Over de ouderenzorg valt verder te vertellen dat er de zorg goedkoper is geworden; de demografische groei overtrof de financiƫle lastenverzwaring.(pag. 41) De prijs heeft zelfs een negatieve procentuele groei (-1,0%). Met in het achterhoofd een toegenomen zorgkwaliteit (Halfens e.a., 2007) lijkt me dat een prestatie van formaat!

Ook in de vooruitzichten doet de ouderenzorg het niet slecht: de verwachte gemiddelde kostenstijging van 2% per jaar is door het RIVM bijgesteld naar 1%. Als belangrijke reden wordt gegeven dat de levensverwachting van mannen aan sterker aan het stijgen is dan die van vrouwen, waardoor partners langer bij elkaar blijven, een belangrijke factor in het wel of niet nodig hebben van formele zorg.

Ouderenzorg, komt het halen: Halve prijs en betere kwaliteit!

Bronnen:
Halfens RJG, Meijers JJM, Neyens JCL, Offermans MPW (2007): Rapportage resultaten Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen. Maastricht: Datawyse/Universitaire Pers

Poos MJJC, Smit JM, Groen J, Kommer GJ, Slobbe LCJ (2008): Kosten van ziekten in Nederland 2005: zorg voor euro's-8. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2 opmerkingen:

  1. Hai Bram,

    De meeste kosten worden oer het algemeen gemaakt in het laatste levensjaar. Doordat we steeds ouder worden schuift dit punt dus ook steeds verder op. De kans dat 95+ in hun laatste levensjaar zitten is veel groter dan bij 60+-ers. Vandaar dat die kosten dan ook toenemen.

    Groet,
    Marjolein Fermie
    www.c3log.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor je reactie Marjolein.

    Dat lijkt me inderdaad een lucide argument. Het is dus een combinatie van de beide zaken: 'meer' laatste levensjaren in de hogere leeftijdsgroepen + een afnemend lichamelijk, cognitief en sociaal vermogen, als ik je goed begrijp.

    BeantwoordenVerwijderen