zondag 14 december 2008

Manifest waardige zorg Nederland

Via het thuiszorgblog van Lex Tabak kwam ik op het 'Manifest waardige zorg Nederland' tegen, dat hier als PDF is te downloaden.

Ik denk dat Tabak's titel 'lees dit manifest' zeer goed weergeeft hoe ook ik denk over het manifest. Het is een bijzonder duidelijk en scherp manifest, dat enkele open wonden in de Nederlandse zorg voor met name ouderen en kwetsbaren blootlegt en een oplossing aanrijkt met enkele vergaande gevolgen:
Wat er moet gebeuren in tien punten....

1. Versterk de positie van de cliënt, door hem zelf het budget te geven waarmee hij zorg kan inkopen.
2. Afschaffing van de zorgkantoren is een must. Alleen op die manier is een echte transactierelatie mogelijk tussen de cliënt met een budget en de aanbieder.
3. Overheid en politiek maken duidelijk wat in dit land publiek en wat privaat bekostigd moet worden. Tevens maken zij heldere keuzes over de omvang van het AWBZ pakket.
4. De beleidsverantwoordelijkheid voor deze keuzes ligt bij de overheid en politiek. Zij hebben over deze keuzes verantwoording af te leggen aan de samenleving en aan cliënten. Hetzelfde geldt voor bezuinigingen, die leiden tot verschraling van de zorg.
5. De overheid maakt werk van het verminderen van de bureaucratie onder meer door het afschaffen of sterk vereenvoudigen van de indicatiestelling.
6. Zorgaanbieders kiezen als private instellingen hernieuwd positie in het maatschappelijk middenveld en nemen daarbij afstand van de domeinen (overheid en markt) waarin zij niet thuis horen.
7. Vanuit deze positie maken zorginstellingen aan de overheid en politiek duidelijk welke zorg zij met de beschikbare publieke financiële middelen kunnen leveren en wat de effecten zijn van nieuw (overheidsbeleid) voor de dienstverlening aan cliënten. Zorginstellingen maken aan hun cliënten duidelijk welke aanvullende zorg door cliënten zelf bijgekocht kan worden.
8. Vanuit deze positie maken zorginstellingen duidelijk hoeveel tijd nodig is voor de implementatie van nieuw beleid, zodat veranderingen in een normaal tempo verwerkt kunnen worden.
9. Vanuit deze positie zullen zorginstellingen met beleidsinitiatieven komen, die een bijdrage leveren aan het behoud van zorg als kostbaar goed. Gereguleerde marktwerking voldoet niet. Zorginstellingen zijn bereid een actieve bijdrage te leveren aan een eventueel herontwerp.
10.Vanuit deze positie zullen zorginstellingen de overheid aanspreken op haar grondwettelijke rol: zorgdragen voor samenhang, binding en stabiliteit in de samenleving, zodat ook oudere en kwetsbare mensen delen in de welvaart.

Dat de schrijvers zich serieus zorgen maken, is ook duidelijk:
"Het manifest moet worden gezien als een oproep tot debat en een maatschappelijke discussie. Als er geen ommezwaai komt in de denkrichting volgt gegarandeerd een verdere aftakeling en verschraling van de ouderenzorg."

Lees het dus! De hoogleraren en bestuursleden die het hebben opgesteld, hebben een stevige en duidelijke mening én argumenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten