donderdag 9 oktober 2008

Congresverslag: "Langer leven in de Nederlandse samenleving: De nationale uitdaging" (deel 2)

Hieronder volgt deel 2 van Wendy's belevenissen op het 9e nationaal gerontologiecongres. Lees hier deel 1

Het was erg moeilijk om te kiezen uit deze zes zeer actuele en relevante onderwerpen. Ik heb bij deze ronde gekozen voor het onderwerp 'ondersteunen van mantelzorgers', gezien dit een van de ‘extra’ kerncompetenties is van de VGG’er. Het leek mij een belangrijk, interessant en toepasselijk onderwerp op de situatie waarin wij als VGG’ers verkeren. Deze verwachting kwam inderdaad uit. Er werd ingegaan op de problemen en wensen van mantelzorgers van mensen met dementie, De omgang met Dementerende verpleeghuisbewoners: is de werkbeleving van verzorgenden van invloed? en tot slot de ondersteuning van Depressieve psychogeriatrische verpleeghuisbewoner: effecten van een richtlijn voor verzorgenden.
Vraagstukken die mogelijk handvatten kunnen bieden in de praktijk.
Zo bleek uit één van de onderzoeken dat een hoge werkdruk, veel stress reacties en ontevredenheid met het werk, samen hangen met een verminderd gebruik van positieve omgangsvormen (een manier om contact te maken met de bewoner en affectie en warmte te tonen). Verzorgende die het werk als te druk ervaren maken ook minder gebruik van oogcontact, lachen minder en raken minder affectief aan. Investeren in de arbeidsomstandigheden lijkt te lonen als en de kwaliteit van de zorg wil verbeteren.Vooral positieve (werk)omstandigheden blijken van grote invloed: Een groter tevredenheid draagt duidelijker bij aan positief gedrag dan ontevredenheid aan negatief gedrag. Interessant!
Ingaand op ander onderzoek, welke wederom handvaten kan bieden in praktijk: Om depressieve klachten van verpleeghuisbewoners met comorbide depressie en dementie te verminderen is een richtlijn voor verzorgenden ingevoerd. Kijk voor meer informatie eens op: www.nivel.nl of op www.venvn.nl.

Na een luxe en uitgebreide lunch volgde de postersessie.
Kort gezegd het presenteren van je onderzoek, aan de hand van een poster.

De postersessie bestond uit de presentatie van 20 posters verdeeld over de thema’s:
  • Beeldvorming, steun en beleving
  • Zorgproblemen, monitoring en meten
  • Dagelijks functioneren
  • Zorg
  • Onderzoeken die mij als VGG’er aanspraken waren ondermeer:
  • Pijn op verschillende typen afdeling van het verpleeghuis
  • Trends in eenzaamheid en mobiliteitsbeperkingen bij zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouder
  • Het gebruik van welzijnsdiensten door zelfstandig wonende ouderen nader onderzocht
  • Functionele status en cognitie in ouderen met dementie: een vergelijking tussen kleinschalige woonvormen en reguliere verpleegafdelingen
  • Na deze leerzame postersessie volgde de derde en laatste ronde symposia. Onderwerpen die aanbod kwamen zijn:
  • Wat is de meerwaarde van preventieve huisbezoeken in de zorg voor ouderen met complexe problematiek in het perspectief van de Nederlandse Gezondheidszorg?
  • Evidence-based preventiepraktijk: academische werkplaatsen als brug tussen wetenschap en GGD-praktijk
  • Langer leven: Epidemiologische aspecten en gevolgen voor de zorg
  • Slechtziendheid op later leeftijd:impact op participatie en mogelijkheden voor interventies
  • langer leven in de buurt: een lokale uitdaging
  • Mantelzorg in Nederland anno 2007
  • In aansluiting op het eerste symposium over consultatiebureaus ging mijn interesse uit naar de meerwaarde van preventieve huisbezoeken. In tegenstelling tot de goed draaiende consultatiebureaus kwam uit dit onderzoek dat huisbezoeken weinig tot geen meerwaarde zouden hebben. Een belangrijk gegeven.

    Na wederom een korte pauze volgde de slot lezing door Paul Schnabel, Directeur Sociaal-Cultureel Planbureau, getiteld: “Langer dan nodig, korter dan mogelijk”. In deze lezing werd ingegaan op interessante feiten over het ouder worden en de ouderen. Dit gebeurde via leuke anekdote’s zoals:
    “Ik weet zelf al amper uit mijn hoeslaken te kruipen bij het bed opmaken, het heeft ook maar één in en uitgang.”
    Aansluitend op het ‘afschaffen’ van de dekens in Nederland en ter verduidelijk van het feit dat men bang is voor het krijgen van dementie, terwijl andere klachten veel eerder/frequenter optreden (achteruitgang bewegingsapparaat, visus daling, gehoor etc.)
    Ook het fileprobleem stond bij Dhr. Schnabel in het teken van de geriatrie. Er zijn nog vele ouderen die op steeds latere leeftijd langer deelnemen aan het verkeer. Het gratis openbaar vervoer voor ouderen is naar zijn inziens ook absoluut overbodig; ouderen willen gewoon graag autorijden en zijn hier in vele gevallen goed toe in staat.
    Hiernaar volgde de uitreiking van de J. Witsenburg Posterprijzen, de sluiting en het borrelen.

    Na wederom anderhalf uur terug reizen was het toch best een lange dag geworden. Desalniettemin zeer interessant, leerzaam en een dag die ik niet gemist zou willen hebben!
    Het gaf een enorme ‘kick’ om te zien dat er nog zo velen zijn die zich inzetten voor de ouderen van deze samenleving en hier met elkaar het beste van te willen maken. Daarnaast was het gewoon erg leerzaam om te luisteren naar de gedane onderzoeken en de resultaten hiervan. Alleen al de manier van onderzoeken en de onderwerpen waar onderzoek naar gedaan word was al leerzaam voor mij als HBO-V student.

    Kortom: Het was een leuke en leerzame, lange dag waarin ik veel gehoord, gezien en geleerd heb over de ouder worden de mens. Welke onderwerpen momenteel actueel zijn en de resultaten van bijhorende onderzoeken. Alhoewel ik me niet geheel thuis voelde tussen deze geleerde gemeenschap en ik lang niet alles begreep wat besproken werd heb ik er toch enorm veel kennis opgedaan welke ik niet allen in mijn opleiding en stage toe zal passen, maar ook in het vervolg van mijn carrière .

    Tip:

    Uitgebreid verslag van alle symposia welke deze dag gehouden werden is te lezen in het tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, jaargang 39 september 2008

    Overigens is ook veel informatie te vinden op de site van de Nederlandse vereniging voor Gerontologie: http://www.nvgerontologie.nl/

    Ingediende abstracts van het congres zijn te lezen op: http://www.nvgerontologie.nl/imagebank/Definitief%20voor%20drukker%20NVG-abstracts-totaal.pdf

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten