Op de site van Vernet zelf wordt het allemaal wat duidelijker. (na het lezen van hetgeen de genoemde cijfers precies inhouden!) In de cijfers die op de site staan blijkt een behoorlijk scala aan gegevens verwerkt te zijn. Onderscheid naar geslacht, leeftijd, wel of niet zwanger, het in therapeutisch verband werken etc.
Hierdoor is een behoorlijk genuanceerd beeld te krijgen van het hele plaatje, waarbij het eigenlijk bijna jammer is dat er hoofdzakelijk over de 'grote gemiddelden' wordt gesproken in de nieuwsberichten, waarbij een percentage van 5,9 wordt genoemd voor 2007, tegen een percentage van 5,6 voor 2006.
Al lezend door de gegevens van Vernet vraag ik me af welke waarde aan dat algemene cijfer moet worden gehangen. Natuurlijk is de stijging op een groep 650.000 duizend personen niet te verwaarlozen! Maar het is jammer om het daarbij te laten en niet even de meer specifieke tabellen van Vernet zelf erbij te pakken. Cijfers zeggen niets zonder hun context. Voor een percentage van 5,9 geldt dat ook. Lees dus zeker even de begrippenlijst door!
Branchecijfers Zorg
Een conclusie die naar mijn idee in ieder geval te trekken is uit de cijfers:
meer mannen in de zorg.
Ze worden niet zwanger en leggen minder verlies door ziekte in de schaal. Maar door hun geringe aantal lijkt dat op het geheel nauwelijks uit te maken:
Het wordt helemaal duidelijk als het verzuim inc. de zwangerschappen wordt bekeken:
I rest my case.
Mannen der zorg, voelt u gesterkt in uw belang!
De vraag is alleen:
Hoe doen we dat: Meer mannen in de zorg? Is er eigenlijk wel een sector waarin minder mannen werken? En dat terwijl de positieve effecten van een man in het team zo geroemd lijken te worden. Die stelling is bij deze (deels) evidence based.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten