zondag 31 augustus 2008

Congres: Het einde van de ouderenzorg?

Via de blogroll onderaan de zijbalk op VGG Actueel! kwam ik op de aankondiging van het congres: het einde van de ouderenzorg? dat op 4 november gehouden zal worden in Ede.
Meestal zijn dergelijke bijeenkomsten schreeuwend duur, maar desondanks besloot ik toch even te kijken op de website http://www.ouderenzorgcongres.nl/. Het blijkt dat het initiatief ligt bij tijdschrift Geron. Tijdens het congres willen de organisatoren de volgende vragen (en antwoorden erop) onder de aandacht brengen:

Zien wij ons gedwongen om terug te keren naar de doe-het-zelf-samenleving?
Sluit de politiek wel aan bij wat onder ouderen en in de zorg- en welzijnssector leeft?
Houden we niet een veel te positief verhaal over ouderen en de ouderenzorg?
Wordt het geen tijd dat ouderen zich zelf veel meer met zorg voor hen gaan bemoeien?
Is een grote systeemwijziging in de zorg noodzakelijk?
Hoe verhouden de inmiddels al wat sleets geraakte begrippen ‘markt’ en ’samenwerking’ in de ouderenzorg zich tot elkaar?
Lijden we aan een vertrouwensprobleem in de dienstensector?
Geven we de hulpverlener wel voldoende vertrouwen om hulpverlener te kunnen zijn?

Inderdaad blijkt het congres behoorlijk prijzig te zijn vanuit de gemiddelde studentenpositie: 235 euro's. Maar dankzij Stichting Woonzorg Nederland en Stichting Sluyterman Van Loo is dat bedrag voor studenten gereduceerd tot 75 euro!

1 opmerking:

  1. Hoe hebben we iets wat in wezen zo simpel is [een cliƫnt die zorg nodig heeft en een verzorgende die zorg verleent] zo complex kunnen maken, dat we er steeds meer in verstrikt raken? De toekomst van de ouderenzorg in Nederland staat op het spel! Lees: http://wiezorgterstraksvoormij.web-log.nl/wie_zorgt_er_straks_voor_/

    BeantwoordenVerwijderen